Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/sciher/public_html/survenir/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
SurveNIR: Slo

SurveNIR movie

Pred vami je dvominutna 5.02MB Quicktime .mov datoteka, ki predstavlja uporabo instrumenta za spektroskopijo bližnje infrardeče svetlobe (NIR), ki smo ga razvili v okviru projekta SurveNIR. Zvok ni potreben, čeprav v ozadju lahko slišite šume in zvoke ob uporabi instrumenta.

Prvi kadri kažejo svetlobo, ki prihaja iz merilne odprtine instrumenta, ne da bi bila pri tem pokrita z vzorcem. Nato Dr. Lichtblau (Zentrum für Bucherhaltung GmbH) pokaže priprave na delo, predvsem nastavitve računalnika in programske opreme. Nadaljnji kadri kažejo Dr. Lichtblaua in Tanjo Trafela (Univerza v Ljubljani), kako uporabljata instrument za oceno stanja plakata Paix Stockholm, Peace Poster, Paris, 1958, Picasso (Victoria and Albert Museum E.1848-2004). Plakat postavita na merilno mizo instrumenta, pri čemer s posebnim orodjem ročno pritisneta objekt ob mizo. S tem zagotovimo ponovljiv in enakomeren stik z objektom. Merjenje sprožimo z nožnim stikalom, ki na posnetku ni vidno. Na objektu posnamemo več točk na različnih delih, da dobimo celovito sliko stanja. Z uporabo serije vnaprej izmerjenih kalibracijskih meritev lahko kvantitativno ocenimo stanje papirja, ki so ga uporabili za izdelavo postra, kot tudi drugih objektov iz papirja v muzejskih, galerijskih, knjižničnih in arhivskih zbirkah.

Brezplačno verzijo programa Quicktime lahko prenesete s strani
http://www.apple.com/quicktime/.

25 Junij 2008