Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/sciher/public_html/survenir/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
SurveNIR: Swe

SurveNIR movie

Detta är en två minuters QuickTime-film som visar hur det Near Infrared spectroscopiy (NIR)-instrument, som har utvecklats av EU-projektet SurveNIR, används. Ljud är inte nödvändigt även om det finns några hörbara bakgrundsljud.

De första bilderna visar ljuset i instrumentets mäthuvud. Dirk Lichblau (Zentrum für Bucherhaltung GmbH, Tyskland), förbereder datorn för mätning, varefter han tillsammans med Tanja Trafela (Universitetet i Ljubljana, Slovenien) utför mätningar för att utvärdera tillståndet hos en affisch, Paix Stockholm, Peace Poster, Paris, 1958, Picasso (Victoria and Albert Museum E.1848-2004). Affischen placeras på plexiglasskivan och hålls fast mot underlaget över ljusstrålen, för att säkerställa en korrekt reflektion av ljuset vid mätpunkten. Exponeringen sker antingen med ett klick på bildskärmen eller med en fotpedal (ej synlig på filmen). Mätning sker på olika ställen på affischen.
Till grund för instrumentets beskrivning av ett antal viktiga papperskaraktäristika ligger en databas, som bygger på jämförelse mellan resultat från traditionella papparsanalyser och spektroskopiska dito av ett stort antal olika pappersprover.

Du kan ladda ner Quicktime player gratis på http://www.apple.com/quicktime/.

25 Juni 2008